Press

Press

Publiceringar

Kulturpristagare ger ut könsneutral barnbok

Publicerat på SVT Blekinge 1 nov 2020 

Hon tog emot Karlskrona kommuns kulturstipendium 2019. Nu debuterar Tiara Norlin med sin barnbok – som enbart använder sig av pronomet ”hen”.

– Syftet med utgivningen är att öka mångfald och jämställdhet i barnlitteraturen, säger hon.

Klicka på bilden ovan för att se reportaget och läsa artikeln i sin helhet på SVT Blekinge.

Karlskronas kulturstipendiat ger ut könsneutral bok

9 jan 2020 // Pressmeddelande

Tiara Norlin, som tog emot Karlskrona Kommuns Kulturstipendium 2019, debuterar med en barnbok på det egna förlaget, Tusen Förlag. Syftet med utgivningen är att öka mångfald och jämställdhet i barnlitteraturen. 


Boken “Bus och Gos - Tusse på äventyr”, skrevs initialt som ett skolprojekt när Tiara gick på gymnasiet och hen-debatten var högst aktuell. Hon bestämde sig för att skriva en barnbok som enbart använder pronomen “hen” för att normalisera och förenkla användningen av ordet. 


Boken handlar om Bus och Gos, två snälla monster som bor under sängen i ett barnrum. På nätterna kommer de fram för att leka. En natt upptäcker de en dammråtta som springer omkring och leker. Dammråttan Tusse är mycket nyfiken av sig, men inte så försiktig. Bus och Gos måste se till att hen inte väcker det sovande barnet. 


“Det är en bok om vänskap och nyfikenhet, som tar med barnet på ett alldeles speciellt äventyr där endast fantasin sätter gränser för vad som kan hända i ett helt vanligt barnrum”, skriver hon i ett nyhetsinlägg på förlagets hemsida.  (www.tusenforlag.se/aktuellt)


Tack vare kulturstipendiet på 15 000 kr har Tiara kunnat lägga fullt fokus på att bygga upp förlaget och gjort en total omarbetning av bokens manus och illustrationer. Nu börjar den bli klar, och utgivningen är planerad till december i år.


- Efter all den tid som jag har lagt på att skapa boken och planera inför utgivningen är det svårt att greppa att min bokidé snart kommer att bli verklighet, säger Tiara. Det känns helt overkligt att det äntligen händer!


För att kunna täcka alla utgifter som kommer med en bokutgivning har Tiara genom sitt förlag startat en crowdfunding-kampanj på hemsidan IndieGoGo. Där kan alla som vill förbeställa boken redan nu, eller lämna ett bidrag för att stödja utgivningen och därmed förlagets strävan. 


Målet är att det ska vara lätt för alla att hitta böcker som kan tilltala fler och bredare målgrupper, och detta vill Tiara uppnå genom att göra böckerna lättillgängliga. Kampanjen är öppen till och med den 20:de november. 


När boken är utgiven planerar Tiara att ge ut ett par böcker av andra författare på Tusen förlag, innan hon börjar arbeta med nästa bok i Bus och Gos-serien.

Nu ska Bus och Gos bli bok

"I nuläget har jag manus till två, tre böcker till"

Publicerat i BlekingePosten 9 jan 2020

Artikel kommer inom kort...

Stipendium möjliggör Tiaras dröm: "En otrolig chans"

Publicerat i Sydöstran 9 jan 2020

Artikel kommer inom kort...