Press

Press


Publiceringar

Läkare debuterar med barnbok om miljöproblem

26 nov 2021 // Pressmeddelande

Robel Malki blandar fantasy med naturkunskap i sin debutbok Helaneh och den magiska skogen - en barnbok som strävar efter att sprida kunskap om nedskräpningens konsekvenser och hur vi kan påverka miljön. Boken släpps i mitten av december men har redan sålts i över 200 exemplar. 


I Helaneh och den magiska skogen hamnar syskonen Edessa och Tobil på sitt livs äventyr när de en dag bestämmer sig för att ta en genväg genom skogen. Den magiska eken Helaneh vädjar om deras hjälp för att ta reda på vad det är som skadar skogens djur. Med hjälp av lite magi och en klok ekorre som följeslagare ger de sig ut på en oförglömlig resa genom skog och sjö för att rädda liv.  


Vill öka miljömedvetenhet bland yngre barn
“Med denna bok vill vi engagera och inspirera alla att värna om vår planet”, skriver förlaget på sin hemsida. (www.tusenforlag.se/aktuellt


Författaren Robel Malki arbetar vanligtvis som onkolog i Stockholm, men skrivandet har alltid funnits med honom vid sidan av läkaryrket. Genom att kombinera sina favoritämnen naturkunskap och fantasy vill han skapa miljömedvetenhet bland låg- och mellanstadiebarn på ett underhållande sätt. “Barnen är vår framtid”, säger han och hoppas att boken ska väcka tankar som påverkar såväl barnen som vuxna i deras närhet. 


Selina Malik gör debut som barnboksillustratör i denna kapitelbok med färgglada illustrationer. Utöver sitt arbete som illustratör och fotograf arbetar hon även som miljöstrateg för Kristianstad kommun. “Boken känns viktig för mig för att den har ett viktigt budskap”, berättar hon.


Tusen Förlag arbetar aktivt med att öka mångfald och inkludering i barnlitteraturen
Författare Robel Malki har assyriskt/syrianskt ursprung och kom till Sverige som flyktingbarn, och illustratör Selina Malik har påbrå från Bangladesh, Tyskland och Tjeckien. Båda har upplevt en avsaknad av barnbokskaraktärer som liknar dem och menar att deras barn upplever samma avsaknad idag. “Det är helt galet att det fortfarande är så år 2021!” säger Robel Malki. “För mig var det viktigt att boken skulle vara inkluderande”, berättar Selina Malik, som liksom författaren ställer sig helt bakom förlagets inriktning. Genom att ge karaktärerna assyriska/syrianska namn och mörk hy tar de avstånd från den vithetsnorm som råder inom fantasy- och barnböcker. 


Ges ut i december 2021
Utgivningen är planerad till mitten av december 2021. “Det känns sjukt overkligt!”, säger Robel Malki om att äntligen få sin bok utgiven. Selina Malik instämmer, “Jag ser verkligen fram emot att höra vad läsarna tycker”.

Kulturpristagare ger ut könsneutral barnbok

Publicerat på SVT Blekinge 1 nov 2020 

Hon tog emot Karlskrona kommuns kulturstipendium 2019. Nu debuterar Tiara Norlin med sin barnbok – som enbart använder sig av pronomet ”hen”.

– Syftet med utgivningen är att öka mångfald och jämställdhet i barnlitteraturen, säger hon.

Klicka på bilden ovan för att se reportaget och läsa artikeln i sin helhet på SVT Blekinge.

Karlskronas kulturstipendiat ger ut könsneutral bok

9 jan 2020 // Pressmeddelande

Tiara Norlin, som tog emot Karlskrona Kommuns Kulturstipendium 2019, debuterar med en barnbok på det egna förlaget, Tusen Förlag. Syftet med utgivningen är att öka mångfald och jämställdhet i barnlitteraturen. 


Boken “Bus och Gos - Tusse på äventyr”, skrevs initialt som ett skolprojekt när Tiara gick på gymnasiet och hen-debatten var högst aktuell. Hon bestämde sig för att skriva en barnbok som enbart använder pronomen “hen” för att normalisera och förenkla användningen av ordet. 


Boken handlar om Bus och Gos, två snälla monster som bor under sängen i ett barnrum. På nätterna kommer de fram för att leka. En natt upptäcker de en dammråtta som springer omkring och leker. Dammråttan Tusse är mycket nyfiken av sig, men inte så försiktig. Bus och Gos måste se till att hen inte väcker det sovande barnet. 


“Det är en bok om vänskap och nyfikenhet, som tar med barnet på ett alldeles speciellt äventyr där endast fantasin sätter gränser för vad som kan hända i ett helt vanligt barnrum”, skriver hon i ett nyhetsinlägg på förlagets hemsida.  (www.tusenforlag.se/aktuellt)


Tack vare kulturstipendiet på 15 000 kr har Tiara kunnat lägga fullt fokus på att bygga upp förlaget och gjort en total omarbetning av bokens manus och illustrationer. Nu börjar den bli klar, och utgivningen är planerad till december i år.


- Efter all den tid som jag har lagt på att skapa boken och planera inför utgivningen är det svårt att greppa att min bokidé snart kommer att bli verklighet, säger Tiara. Det känns helt overkligt att det äntligen händer!


För att kunna täcka alla utgifter som kommer med en bokutgivning har Tiara genom sitt förlag startat en crowdfunding-kampanj på hemsidan IndieGoGo. Där kan alla som vill förbeställa boken redan nu, eller lämna ett bidrag för att stödja utgivningen och därmed förlagets strävan. 


Målet är att det ska vara lätt för alla att hitta böcker som kan tilltala fler och bredare målgrupper, och detta vill Tiara uppnå genom att göra böckerna lättillgängliga. Kampanjen är öppen till och med den 20:de november. 


När boken är utgiven planerar Tiara att ge ut ett par böcker av andra författare på Tusen förlag, innan hon börjar arbeta med nästa bok i Bus och Gos-serien.

Nu ska Bus och Gos bli bok

"I nuläget har jag manus till två, tre böcker till"

Publicerat i BlekingePosten 9 jan 2020

Artikel kommer inom kort...

Stipendium möjliggör Tiaras dröm: "En otrolig chans"

Publicerat i Sydöstran 9 jan 2020

Artikel kommer inom kort...